Kroppkakor

Kanske inte det lättaste att göra, eller det nyttigaste att äta. Men man MÅSTE äta det minst en gång i halvåret, det kan man unna sig. Är man på Öland så kan man åka till Arontorp och äta kroppkakor stora som fotbollar, jag gillar dom mest i lagom storlek, annars blir det för mycket deg enligt mig. Men detta är gott, jättegott, superdupergott.

Kroppkakor, 4 pers 

12 potatisar, king edward, mjölig sort

1 ägg

3 dl vetemjöl

2 tsk salt 

2 pkt bacon eller samma mängd rimmat fläsk 

2 gula lökar

2 tsk kryddpeppar (valfritt) ger den typiska kroppkakasmaken

Grädda 

Smör

Lingonsylt

Koka potatisen mer än mjuka, pressa med en potatispress eller gaffel. Blanda i ägg, vetemjöl och salt till en fast deg, inte för fast, men det ska inte fastna på fingrarna. Stek bacon eller rimmat fläsk knaprigt, stek sedan lök på lååååg värme i olja i ca 20 min så den blir mjuk och god. Stöt kryddpepparkorn eller ta mald kryddpeppar och blanda med löken.

Dela upp degen i ca 16 delar och platta till dom. Fyll med bacon och lökblandningen i önskad mängd, knip igen degen och se till att det blir en helt igensluten boll. Koka upp vatten i en stor kastrull med salt. Lägg försiktigt i ca 6 kroppkakor åt gången, när dom flyter upp från botten så låt koka i 8 min, OBS ej storkoka. Ta upp med något håligt, och gör resten.

Servera på tallrikar, gör en skåra i dom, lägg i en liten klick smör, håll på grädde och servera lingonsylt till. Grönsaker är enligt mig överflödiga till denna rätt.

IMG_0016

IMG_0018

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: