Matsedel v 7!! Och jästa pannkakor.

Är för tillfället svettig av mättnad. Har varit hos min kära mormor och blivit bjuden på det kulinariska fenomenet rispudding med buljong. Var tydligen standard förr på begravningar. Detta var nog innan dom uppfann smörgåstårtan.

Till detta var det en annan mormorklassiker, jästa pannkakor. Buljongen med rispudding kan mer enkelt beskrivas som en citronpaj med kokt vatten och köttbuljong. Helt okej, men man hade velat hotta upp denna rätt från 50-talet. Men dom jästa pannkakorna skojar man inte om, det är mumma och beroendeframkallande, och något man ätit från det man var liten sitter lite extra varmt om hjärtat på en!! Så vi kör ett recept på dom, direkt från mormor Gullan:

Jästa pannkakor, 4 pers: 

5 dl mjölk, värm fingervarmt

Ett paket jäst, mormor tycker det är dyrt med jäst för söta degar (kostar ända 90 öre mer) så hon tar den blåa, kvittar alltså.

1/2 tsk salt

1 msk socker 

1 ägg

Mjöl. 

Rör ut jästen i mjölken och blanda sen i resten, och mjöl var det lite luddigt hur mycket det skulle vara, men man ska hälla i tills man tycker det är en krämig pannkakssmet. Det kan inte bli för mycket, det ska inte bli en deg helt enkelt. Smält smör i en stekpanna och kladda ut små plättar och stek till fin färg! Servera med sylt!

Detta är en superbra dessert. Men innan pannkakor så måste man ju veta vad man ska äta till middag i veckan. Så har ni idétorka så kommer kanske lite inspiration här:

Måndag: Tagliatelle med krämig laxsås. Skriver ut recept imorgon, detta måste ni göra! 

Tisdag: Veckans veg: Vegetarisk lasagne 

Ons: Falutournedos med makaroner 

Torsdag: Kroppkakor. DET är mat med kärlek, recpet kommer i veckan! 

Fredag: Fiskhamburgare med varma bröd och dillmajonäs.  

DSC_0792

Bjuder på en bild på lite från släkten som bakar bröd, bara för att få in en bild på min mormor, ni kan ju kanske gissa vem hon är 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: